"Sağlam Temeller Sunuyoruz"













 

Fore Kazık:

Fore kazık auger (burgu) ile önceden kazılarak içi boşaltılmış dairesel kesitli kuyular içinde yerinde beton dökme yöntemiyle oluşturulan betonarme kazıklardır. Günümüzde en çok kullanılan fore kazık imalatı çapları 65cm ,80cm,100cm ve 120cm'dir. Kazıklar donatılı veya donatısız olarak imal edilebilirler; Kazıkların üst kısımları üstünde bulundurduğu temel yapısıyla bütünleşebilmesi amacıyla donatılı olarak yapılırlar. Fore kazık imalatları günümüzde en yaygın zemin iyileştirme yöntemlerinden biridir.

1) Fore Kazık Kullanım Alanları:

1-1) Derin Temel Uygulamalarında Kullanılması:  Taşıma gücü problemlerinde, farklı zemin tabakalarına oturan temellerde, üniform olmayan ve belirli alanlara yoğunlaşmış yüklerin zemine aktarılması durumunda, toplam veya farklı oturma problemleri olan yapılarda kullanılır. Özellikler bina, köprü, viyadük ve baraj altlarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

1-2) Geçirimsizik Perdesi Olarak Kullanılması: Yer altı su seviyesinin yüksek olduğu durumlarda, suyun inşaat çukuruna, temele ya da bodrum katlara girmesini önlemek amacı ile yapılan kazıklardır. Baraj inşaatlarında kullanımı yaygındır. Kesişen kazık olarak imal edilebilecekleri gibi, jet grout kolonlarından yardım alınarak da geçirimsizlik sağlanabilir.

1-3) Şev stabilitesi problemlerinde Kullanılması: Heyelan, toprak kayması vs. gibi sorunların çözümünde sıkça kullanılır. Çeşitli nedenlerle yapılan (karayolu, demiryolu … vs) kazı şevlerinin stabilitesini sağlamak amacıyla kullanılırlar.

1-4) İksa uygulamalarında Kullanılması: İnşaat sırasında yapılan hafriyatın bellirli bir derinliğin altına inmesi nedeni ile inşaatın ve çevre yapıların güvenliği için yapılır. Bu tip kazıklar tek başına iksanın stabilitesini sağlayabileceği gibi (başlık kirişi ile), zemin şartları, çevre yapılar ve iksa derinliği göz önüne alınarak ankrajlar (başlık kirişi ve kuşak kirişleri) ile beraber imal edilebilirler.

2) Çalışma Sahasının Fore Kazık İmalatı Öncesi Hazırlanması:

Çalışma yapılacak imalat sahası , foraj makinasının çalışabilmesi için kuru ve düzgün olmalıdır.Yer altında ve üstünde fore kazık imalatının yapılmasını engelleyici beton,içmesuyu hattı,kanalizasyon hattı,elektrik hattı vs engeller kaldırılacaktır.

3) Zemin Bilgileri:

Fore kazık imalatı öncesi yapılan sondaj raporları ve loglarına göre fore kazık imalatının borulu veya borusuz yapılacağı; fore kazık imalatlarının yapılacağı derinlik belirlenerek imalatlar gerçekleşecektir.

4) Kazıkların İmalat Şekilleri:

Fore kazık imalatı öncesi yapılan sondaj raporları ve loglarına göre fore kazık imalatının borulu veya borusuz yapılacağı; fore kazık imalatlarının yapılacağı derinlik belirlenerek imalatlar gerçekleşecektir. Delgi işlemi hidrolik fore kazık makinalarıyla gerçekleşecektir. Delgi işleminde mevcut zeminde meydana gelebilecek göçme veya yeraltısuyu ile karşılaşılması durumunda delgi işlemi borulama yapılarak gerçekleşecektir.Ayrıca zemindeki göçüklere karşı kil veya bentonitte fore kazık imalatında kullanılabilmektedir. Projesinde belirtilen kazık çaplarına göre demir donatılar hazırlanarak foraj kuyularına indirilir. Betonlama işçiliği pompalı veya mikserleri olmak üzere gerçekleşir. Zeminde su bulunması durumunda tremi borusu kullanılmak suretiyle imalatlar yapılacaktır.